januari 21, 2022

Is mijn paard kreupel?!

Struikelt je paard vaak? Staat hij veel op rust met één been? Of merk je dat hij de laatste tijd meer takt fouten maakt?

Dit kunnen allemaal tekenen zijn van een kreupelheid.

Alle onregelmatigheid in het lopen wordt een kreupelheid genoemd. Dit kan variëren van een hele lichte verandering van de pas, tot op 3 benen lopen.

Maar hoe kan je een kreupelheid zelf herkennen?

Bij een kreupelheid aan een voorbeen zie je vaak dat het hoofd van het paard omhoog komt bij het belasten van het kreupele been en hij juist het hoofd laat zakken bij het belasten van het goede been. Het paard ‘valt’ als het ware op het goede been, om het pijnlijke been te ontlasten. Maar ook zul je zien dat de paslengte van het kreupele been verkort is, hij zal dit been dus minder belasten dan het andere been.

Een kreupelheid in het achterbeen is vaak wat lastiger te herkennen. Een subtiel signaal kan zijn dat het paard wat meer moeite heeft om het pijnlijke been onder de massa te brengen. Ook houdt het paard aan de kant van het kreupele been de heup wat hoger, dit doet hij om het been te ontlasten.

We onderscheiden twee soorten kreupelheid, bewegingskreupelheid en belastingskreupelheid.
Een bewegingskreupelheid wil zeggen dat het bewegen van het aangedane been pijnlijk is. Een bewegingskreupelheid is vaak het beste zichtbaar op een zachte volte en wanneer het aangedane been het buitenbeen is. De beweging van het been naar voren toe is hierbij vaak verkort.
Bij een belastingskreupelheid is juist het belasten van het been pijnlijk. Dit uit zich dan ook meestal op een harde volte waarbij het aangedane been het binnenbeen is. De pas naar achteren is vaak verkort, het been wordt minder lang belast.
Het onderscheidt tussen deze twee kreupelheden wordt gemaakt omdat je zo vaak al een inschatting kan maken waar het precieze ‘probleem’ zit. Bij een belastingskreupelheid zit het probleem meestal in het onderbeen, bijvoorbeeld in de hoef. Bij een bewegingskreupelheid bevindt zich het probleem vaak hoger in het been, bijvoorbeeld in de knie. Helaas is dit onderscheidt niet altijd zo zwart- wit en zien we vaak ook een combinatie van een belastings- en bewegingskreupelheid, maar het geeft wel een goede indicatie.

Twijfel je of er bij jou paard sprake is van een kreupelheid? Neem dan altijd contact op met een professional. Als je een subtiel teken negeert kan het uiteindelijk een groot probleem veroorzaken!

Deel dit bericht :