Dry Needling

Dry needling wordt al jaren toegepast in de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken hierdoor snel en langdurig ontspannen. Er wordt gebruik gemaakt van een ‘droge’ acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Ondanks dat er gebruik wordt gemaakt van een acupunctuurnaald is dry needling zeker niet hetzelfde. Bij acupunctuur wordt gewerkt op basis van energiestromen waarbij meerdere naalden oppervlakkig in de huid worden geplaatst en enige tijd blijven zitten.

Bij dry needling werken we met 1 naald waarmee kortdurend een spier wordt ‘geprikkeld’.

We werken op specifieke punten in de spier, de zo gehete ‘triggerpoints’. Dit is een voelbare, vaak pijnlijke, lokale verharding in een spier. Die ontstaat door langdurige overbelasting of verkeerd gebruik van de spier, en veroorzaken stijfheid, krachtverlies, bewegingsbeperkingen en pijn.

Hoe voelt Dry Needling?

Het inbrengen van de naald is in principe niet pijnlijk. Als het triggerpoint aangeprikt wordt, ontstaat er een ‘twitch’ deze reflex zorgt ervoor dat de spier zich even kort aanspant om daarna te kunnen ontspannen. Dit geeft een soort kramp gevoel. In de meeste gevallen ontspant de spier zich direct. Dit heeft een onmiddellijk effect op de spierlengte.

Na de behandeling voelen spieren vaak wat vermoeid en zwaar aan, vergelijkbaar met spierpijn na een training. De na reactie is per paard verschillend.

Wanneer Dry Needling?

  • Paarden met een verhoogde spiertonus in bepaalde regio’s.
  • Rijtechische problemen zoals verminderde nageeflijkheid, problemen met de lengtebuiging, kantelen van het hoofd, scheve staartdracht en gevoeligheid tijdens poetsen/ opzadelen.
  • Spiergevoeligheid na een trauma.
  • Zorgen voor ontspanning in ‘compensatie spieren’ bij paarden met bijvoorbeeld artrose.

Neem vrijblijvend contact op!

Ik sta voor u klaar voor een vrijblijvend adviesgesprek om ruiter en paard optimaal te laten functioneren!

Mijn missie is om zowel ruiter als paard zo optimaal mogelijk te laten functioneren!